top of page

Portretele si distanta focala

  • Poza scriitorului: Ecaterina Diac
    Ecaterina Diac
  • 5 nov. 2017
  • 1 min de citit

Fie că folosiți obiective fixe sau zoom, distanța focală pe care o alegeți pentru orice fel de imagine face diferența.Voi descrie două tipuri de obiective pe care le folosesc în portrete:

1.Obiectiv superangular

Ținând cont că trebuie să evitați distorsiunea caracteristică lor,obictivele superangulare (în cazul meu-fisheye) au doua funcții deosebite: fixează corect pesonajul în context și atrag privitorul în scenă. O compoziție caracteristică este cea aproape-departe (termen introdus de Ansel Adams) care descrie faptul că fotografiile ealizate cu superangulare fac ca obiectele apropiate să pară mult mai masive decat cele îndepartate.Eu realizez portrete cu obiectivul fisheye pentru că iubesc simetria imaginii pe care o conferă, încadrarea personajului și faptul că dă o notă impunătoare fotografiei.

2.Teleobiectiv

Distanțele focale mai lungi sunt potrivite pentru compoziții mai obiective, de la depărtare, îți poate oferi imagini dinamice fără să te apropii de personaj (lucru util în cazul fotografiei de stradă) În cazul acestor fotografii atenția se axează pe subiect, fără a se remarca în mare parte fundalul, fiind chiar opusul primului stil(superangular). O grijă în plus în cazul acestor tehnici este timpul de expunere și tremurul aparatului foto deoarece o distanță focală mare amplifică vibrația. Eu folosesc această tehnica când vreau să pătrund în detaliu subiectul, să mă focusez pe detalii, pe cromatică, pe chip.


 
 
 

Comments


    bottom of page